Redaktør: johanajohansen@hotmail.com

 

 

 

 

     Tilbage til forside

 

 

 

 

    (Tryk på navnet, for at komme videre)

    (Click at the name, to continue)

 

    Forældre og bedsteforældre

 

    Hans Timm Knickrem

 

    

     Fælles børn: (Children)                    

 

     Jensine Johansdatter (1855) (Ej lavet)

 

     Hans Chr. Johansen (1859)

 

     Chr. Edvard Johansen (1860)

    

     Christen Chr. Johansen (1866)

 

         

     Medbragte børn af Ellen Marie (ej lavet)

 

     Else Katrine Frederiksdatter (1848)

 

     Jens Christian Frederiksen  (1853) 

 

 

     Slægtsoversigt

 

     Slægtstavle (Overview)

 

     Find dig selv

 

 

     Deutsch

 

     English

 

   

 

 

 

      Dokumenter:

 

      Udskrift fra kirkebogen

      (Begravelse af mandkøn)

 

 

 

 

     

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Johann Hinrich Knickrehm

 

 

 

Johann Hinrich Knickrehm, han er min tipoldefar og han er født den 5. juni 1828 i byen Wöbs,ved Lübeck i Tyskland (Dengang en del af Danmark). Død den 27. april 1899 og begravet den 7. maj 1899 på Aalbæk Kirkegård, Råbjerg Sogn af sognepræsten. Han blev i omtale kaldt den sorte smed, da han var mørk i huden.

 

Han er døbt den 13. juni i Sct. Petri Kirke i Bosau. Dåbsvidnerne er Hinrich Priess, Hans Christian Burmeister og Catarina Magdalene Voss alle fra Wöbs.

 

Han er førstefødte og søn af Skomager Hans Timm Knickrehm (1802) og Engel Margaretha Wöbs (11-05-1806). De blev gift den 24. April i Ahrensbök.

 

Han var jernbanearbejder, måske smed og fik job i virksomheden der byggede jernbanespor i Danmark og det må være i perioden indtil 18. maj 1853, hvor han bliver opført tilgangslisten i Sindal. Ønsker gerne nogle data der kan fastslå hændelser inden dette tidspunkt.

 

En ledetråd kunne være, og det er fortalt af hans sønnesøn, Anders Christian Johansen, at da de byggede den første banestrækning op igennem Jylland, da blev der ansat mange banearbejdere fra Slesvig-Holstein, da de havde arbejdet i Tyskland, som havde bygget baner længe før os, og de derfor havde stor erfaring hermed. Og blandt disse banearbejdere var også Johann H. Knickrehm, som sikkert har været med helt til Sindal, hvor han så blev hængende og bosatte sig. 

Jernbanestrækningen Aalborg - Hjørring - Frederikshavn blev indviet i 1871.

 

Hvad han lavede efter banens indvielse er uklart, men i perioden herefter blev bl.a. gårdbogård sø udtørret, og det kunne godt kræve nogle smede. 

 

Vi ved det ikke bestemt, men da han bosatte sig på Sindalkanten, kunne han en tid også have fortsat med at arbejde ved banen, og hans søn Hans Christian, og hans søn igen Aage, ad den vej også er blevet banearbejdere.
 
I stationsbyen Hadsten ved Århus er en bronzefigur opstillet for enden af stationsbygningen. Den forestiller to banearbejdere der med deres værktøj er i færd med og lægge skinner ned. Det kunne også godt være et mindesmærke bl.a. for vores Johann H. Knickrehm.
 

Statuen foran Hadsten Station taget fra et togvindue.

 

Han tog så ophold, og levede i området Sindal og senere, måske efter Ellens død, flyttet til Hvims ved Råbjerg og har, efter overleveringer, arbejdet som smed på Gårdbogård efter ophør af arbejdet ved banen.

 

Jf. Tilgangslisten for 1852 til 1872 i Kirkebogen for Sindal Sogn. Opslag 4 tilgang nr. 34 den 18. maj 1853 omhandler en Johan Hinrich + ulæseligt efternavn på 26 år. Fornavne og alder passer ( en person på mellem 25 og 26 år opførtes den gang som 26 år). Det kunne se ud til, at vedkommende var et eller andet på Baggesvogn.

 

Andre steder står de anført at de boede i hus nr. 1. Menholt mark

 

 

Kortudsnit nord for Sindal fra omkring 1880.

 

 

Han levede sammen med Ellen Marie Christensdatter, født den 30. oktober og døbt den 2. november 1823 i Lendum sogn.

 

Denne Ellen Marie Christensdatter, datter af Christen Jensen og hustru Else Jensdatter.

I FT 1845, Astrup sogn, tjener hun hos skolelærer Christian Casper Møller:
Eline Marie Christensdatter, 22 år, ugift, tjenestepige, f. i Lendum s.

De fik fire børn sammen: En datter, som hed Jensine Johansen (Johansdatter) og var født den 11. (i  en ulæselig måned)  (Måske november) 1855. Hun døde inden for et år. Så senere tre sønner, Hans Christian, Christian Edvard og Chresten Christian. Alle fik efternavnet Johansen, selv om det rettelig burde være Johannsen.

 

I nogle folketællinger er hun benævnt Else, Eline eller som i Folketællingen fra 1890 i Sindal Sogn, hvor hun bor sammen med Johann, men kalder sig Marie Christensen.

 

Lidt usikker information om min tipoldemor.

 

Hun  kunne være er i denne familie således 1834 fkt. her:

Jf. Fkt-1834; Ugilt - Linderum Bye; 8; Et huus
428; Else Jensdatter; k; 47; enke; Huusmandsenke, lever af dagleie
429; Jakob Christensen; m; 13; ugift; Hendes børn
430; Anders Christian Christensen; m; 8; ugift; Hendes børn
431; Ellen Marie Christensdatter; k; 11; ugift; Hendes børn
432; Christine Jensdatter; k; 5; ugift; Hendes børn

 

I FT1860 kan det være hende som kalder sig Else marie Jensdatter der bor sammen med Johan, og alderen passer stadig godt. Her er hendes første datter Else Kathrine 12 år plus en søn som hun fik i 1853 med Frederik Jensen i Sindal! Han hedder Jens Christian Frederiksen!

 

Ellen (Elline) Marie Christensdatter døde 09 november 1895 i Sindal, Slotved Fattiggaard, begravet 17-11-1895 på Sindal kirkeg. Ugift. 76 år gl. Død af alderdom. Kilde: AO 1892-1895, opslag 109.
 
 

Johann Hinrich Knickrehm døede den 27. april 1899 i Lille Hvims ved Råbjerg, 70 år gammel,  Han blev jf. kirkebogen begravet den 7. maj 1899 på Ålbæk Kirkegård. Han er indført som fattiglem og forhenværende smed, født i Tyskland og dåbsattest er ikke forevist.

 

Johann Knickrehm er indskrevet i forskellige kirkebøger og folketællinger under forskellige stavemåder. Dette skyldes flere årsager. Sikkert talte han ikke noget flot dansk, han har måske også fordansket sit navn, samt de der indskrev, ikke alle var lige gode til at skrive og forstå hvad han har sagt.

 

Folketælling i 1890 i Sindal Sogn 1 Hus

Johan Knikkering, M, 62 aar, Ugift, Trossamfund: Folkekirken, født i Bosau, Tyskland, Husfader, Smed.

Marie Christensen, Kv, 70 aar, Ugift, Trossamfund: Folkekirken, født i Lendum Sogn, Hjørring Amt, hans husholderske.

 

 

Jeg, Johan A. J. Knickrehm,  søger informationer, især om mine danske slægtninge og alt har interesse.

 

Har du informationer, billeder eller lignende, så send det gerne til johan@knickrehm.dk så vil jeg indarbejde det i denne slægsbeskrivelse.

 

Du kan også ringe til mig + 45 72 31 41 23.

 

Have you information, pictures or something else please contact me, and it will come to this homepage:

 

Kontakt: johan@knickrehm.dk

 

 

Knickrehm.dk© 2008

www.knickrehm.dk